Logo
Print this page
Rate this item
(0 votes)

Önemli Günler

1-Yaylacılık: Yaz mevsiminin 3-4 ayını kapsar. Hayvanlara ve insanlara sayısız yararları vardır. Çam kokulu, soğuk sulu, serin ve temiz havalı günlerdir. Günümüzde ancak 3-5 aile tarafından sürdürülmektedir.

2-İmece: Karşılıksız ve gönüllü yardımlaşmadır. Günümüzde unutulmak üzere olan güzel geleneklerimizden biridir.

3-Yatır ziyareti: Yorucu yaz işlerinin bitimi ve yaylacıların dönüşünden sonra topluca yapılırdı.

4-Hıdırellez: Her yılın 6 Mayıs gününde yapılan bu kutlamalar eski bahar bayramlarının canlılığında olmasa da sürdürülen gelenklerimizden birisi belki de birincisidir.

5-Mart Dokuzu Gecesi: 21 Mart'ı 22 Mart'a bağlayan geceleri uyumadan sabahlanırdı.

6-Saya Günü(Köse Oyunu): Yoğun ve ağır kış günlerinin sonunda yapılırdı. Daha çok hayvan postu ve kaba dokumalı giyeceklerle bezenen Sayacılar kendi yeteneklerince oyun ve gösteriler yaparlardı. Köy içinde gezerek yiyecek toplanırdı, toplanan yiyeceklerin eğlence eşliğinde hep birlikte yenilmesinden sonra günü bitirirlerdi. Doğacak hayvan yavrularının sağlıklı, ürünlerinin bol olması için dualar edilir ve temennilerde bulunulurdu. Kışı uğurlama olarak da tanımlanabilir.

7-Aşure Günü:Muharrem ayında tutulan 12 günlük oruçtan sonra (en az 12 çeşit malzemeden ve 12 ayrı yerden alınmış suyla) yapılan "Aşure"nin yenildiği gündür.

8-Kepçe Gelin (Yağmur Duası): Adından da anlaşılacağı üzere kuraklık dönemlerinde yapılan törendir.

9-Cenaze: Cenazelerde yardımlaşmak, formaliteleri tamamlamak, yıkamak ve defin işlemini yerine getirmek komşuluk veya insanlık görevi olarak bilinir. Her türlü maddi ve maneviyardımlaşma yapılır. Acılar paylaşılır.Mevsime göre ailenin işlerinde yardımcı olunur. Okutulacak mevlide ve sunulacak yemeğe katılmak bir görev olarak algılanır. Cenaze merasimlerine ve düğün törenlerine katılmayı tüm komşılar bir borç ve görev olarak kabul ederek gerekeni yerine getirmeyi gayret sarfederler.

10-Düğün:Kız ve oğlanın birbirlerini beğenip hoşlanmaları esas alınır.Tersine durumlar da olmuştur.Elbetteki bunlar istisnadır. Oğlan tarafının bilgi sahibi olmasından sonra imalı şakalar yapılır.Konulan aracılar ile onların da bilgilendirilmesi sağlanır.Yine konulan aracı ve yakınlarla dünür gitme günü tespit edilerek kız evine gidilir.Yani kıza dünür düşülür.

Elbetteki kız evi naz evidir Eş dost ve büyüklerine sorma bahanesi ile zaman kazanılır. Bu arada usulen de olsa kızın düşüncesi sorulur veya sordurulur. Hiç nazlanmadan nişan günü tespit edildiği de olur. İkinci dünürlük gününde tavırlar netleşir. Ya nişan günü kararlaştırılır. ya da kusura bakmayın denilir. Çoğunlukla kabul edilen nişan gününde tüm şartlar konuşulur, düğün tarihi bile tespit edilebilir. Herkes kendine göre hazırlığını yapar.Ağırlık oğlan tarafındadır. Ancak toplumun belirlediği maddi kriterler düğün harcamalarında esas teşkil eder. Örneğin takında 4 altın bir gremse kraldır. Bunların değerinde ne istenirse de alınabilir. Fazlasına zorlanmaz.

Düğüne bir hafta kala gündüz kınası için kız evinde toplanılır ve kına töreni yapılır. Sonraki günler kız ve arkadaşları kızın yakınlarına veda ziyareti yaparlar. Gidilen evlerde eğlenceler tertiplenir.

Kız evindeki son gecenin öncesi gündüzden oğlan evinde düğün kurulur. Davul-zurna eşliğinde oyunlar oynanır.Akşam karanlığı ile kız evine çalgılı kına ziyareti yapılır. Oğlan evinden kız tarafına hediyeler götürülür.Oğlan evinde bir yandan eğlenceler devam ederken öte yandan ertesi günü tüm davetlilere öğle yemeği verme hazırlığı da yapılır. Damat bey sağdıcının evinde düğüne hazırlanır. O gece oğlan yakını olanlar için eziyet günüdür. Davetlilerin yiyecek ve içecek arzularına olumlu yanıt vermeyenler kendilerini bir su kürününde bulabilirler. Sabahın ilerleyen saatlerinde yemek hazırlıkları sürerken damat bey çalgılar eşliğinde giyim alanına getirilir   

 

Makalenin devamı eklenecektir...

Media