sivas akıncılar dündar köyü
sivas akıncılar dündar köyü
Sivas Akıncılar Köyleri

Dündar Köyü

SİVAS AKINCILAR DÜNDAR KÖYÜ

 

Dündar, Sivas ilinin Akıncılar ilçesine bağlı bir köydür.
Köy, 1522 yılından beri aynı adı taşımaktadır.

Tarihçe

Sivas’ın Akıncılar ilçesine bağlı havası suyu temiz,güzel şirin bir köyüdür.Akıncıların en güzel köylerinden birisidir.Tarihi açıdan fazla bir özellık taşımasa da doğal güzelliğiyle çevre köylerden daha güzel olduğu söylenmektedir. Doğal güzelliğiyle tanınmıştır.Çam ormanlarıyla ve yaylalarıyla kaplı bölge, temız havasıyla kalp hastalarının faydalanabileceği bir yerdir.Köylüler arasında dayanışma ve iyi ilişkiler hakimdir.Her anadolu insanı gibi köy sıcak,ataerkil,gelenekçi bir yapıya sahiptir.İnsanları çok cana yakındır misafirperverdir. Köyün 200-250 yıllık tarihi olduğu sanılmaktadır.Dündar köyünün ahalisinin büyük kısmının doğu anadoludan erzurum,erzincan,dersim(tunceli),kars’tan bir kısmının konya-karaman yöresinden geldiği varsayılmaktadır.Köy Türkmen,Kürt(kırmençi-zaza) ve Alevilerden asimile olmuş ve sünniliğe geçmiştir.Köyün büyükçayır mevkiinde bir zamanlar ermeniler yaşamış çıkan savaşlar sonuçu köyü terk etmişlerdir.Köyün başlıca geçim kaynağı tarım olup büyükbaş hayvancılığa dayanmaktadır.Genellikle çam ormanlarıyla kaplı olan köyde kıraç arazi mevcut olup sulak arazi yok denecek kadar azdır.Köyde karadeniz iklimi mevcut olup kışları çok sert geçmekte yaz aylarında bile evlerde soba yakılmaktadır.Köyün 1994 yılından beri muhtarı Ali Dündar olup muhtarlık görevini hala başarıyla devam ettirmektedir.Dündar Köyü eğitim ve geçim imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle büyükşehirlere göç vermiş bir zamanlar 100 haneli köy 40 haneye düşmüş bu sayı günümüze kadar 7-8 haneye kadar gerilemiştir.Yazları kalabalık olan köyde köylüler köyleriyle ilgili bağlarını koparmamakla birlikte yazları köyüne gelip hasret gidermekte ve köylülerle kaynaşmaktadır.Köyde bir de köy konağı bulunmaktadır.Köyün 1994 yılında kurulan bir de derneği mevcut olup bu dernek köylüleri bir arada tutup kaynaştırıp köye hizmet etmektedir

Kültür
Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Dündar köyü gelenek ve görenekleri bakımından çevre köylerden farklıdır. Gerek düğünlerde gerekse bayramlarda birçok eğlence ve etkinlikler yapılmaktadır.görenek hakkında bilgi,güreş,davul zurna, kemençe,kavaldır.
Yemekler :Madımak yemeği, Katıklı (ayran) çorba , pestükan çorbası ,tarhana çorbası , haşıl çorbası , hasuda , yağlıaş , mıhla , bulgur pilavı ,isrin,kavurma,fıtı çorbası,Kabak çiçeği dolması, sütlü bulgur çorbası ,herle, un helvası , keşkek , kete ,,ekmek aşı,-Pezük turşusu, sac ekmeği,gilik.bişi,kömbe,Cevizli kömbe,Pancar yemeği(İlk bahar aylarında bazı otlarla karışıtırılarak yapılan bir yemek türü.) düğün yemeği olaraksa yahni ve keşkek vs. Yöremize Has Yemeklerdir.
Diğer Anadolu köyleri gibi göç veren bir nüfus yapısı vardır. Büyük şehirlerde yaşayanlar, yaz aylarında köyde olmak için adeta birbirleriyle sözleşirler ve burada buluşurlar. Her yaz, Derneğin organizasyonu ve katkıları ile Çamiçi yayla şenlikleri yapılır. Çamiçi festivali son yıllarda artık geleneksel bir şekil almıştır. Çamiçi, orman içerisinde ve çamlar arasında çok güzel bir piknik alanıdır, burada konuşmalar, sohbet, yemek (geleneksel etli pilav) ve eğlence ile köydeki insanlar ve dışardan gelen misafirler hayatın tadını çıkarırlar.

Coğrafya

Sivas iline 186 km, Akıncılar ilçesine 21 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.İklimi ve bitki örtüsü karasal’dan Karadeniz’e geçiş özellikleri yansıtır.Kışları çok soğuk yazları ılımandır.Havası çok temizdir tam bir yayla havası mevcut olup köy yaylarıyla meşhurdur.
Çam ormanları ve yaylalar kilometrelerce alanı kaplar.
Yaklaşık 1500 rakımda olduğundan nem hiç olmaz, hatta köyde yaşayanlar bazı yaz akşamları soba yakmaktadır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak öğrenci olmadığı için 31.08.2010 tarihinde köyün sosyal faliyetlerinde kullanılmak üzere tadilat yapıp köy konağı olarak açılışı yapılmıştır.bünyesinde muhtarlık,toplantı salonu,yemekhane,mutfak,banyo,tuvalet bulunmaktadır. taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır[kanalizasyonu]vardır PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2021 40
2020 36
2019 31
2018 39
2017 32
2016 35
2015 39
2014 49
2013 38
2012 35
2011 46
2010 41
2009 51
2008 50
2007 45
2000 72
1990 136

 

https://dundarkoyu.com/

https://www.facebook.com/sivasakincilardundar/

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir